Kind en Jeugd

Doelgroep kinderen

Er komen veel kinderen en jongeren bij ons voor opvang en begeleiding vanuit de jeugdzorg. Dit kan bijvoorbeeld gaan om:

  • Groepsbegeleiding om te werken aan doelen op het gebied van sociale vaardigheden
  • Naschoolse opvang en vakantiedagopvang voor zorgkinderen, zodat de overige gezinsleden tijd voor zichzelf hebben
  • Opvang en begeleiding aan kinderen en jongeren die tijdelijk geen of weinig onderwijs volgen

Dagen en tijden groepsbegeleiding

In de ochtenden komen er kinderen die niet of minder naar school gaan. Zij blijven soms alleen de ochtend en soms de hele dag. Verder is er voor kinderen groepsbegeleiding mogelijk op de volgende tijden:

Maandag en donderdag: vanaf 14.00  – 17.30 uur

Woensdag en vrijdag : 13.00 – 16.30 uur

Zaterdag om de week: 9.30 – 15.30 uur

Werken aan doelen

Kinderen komen bij ons om te spelen en te leren. Voor elke kind maken we samen met kind en ouders een zorgplan. Het werken aan de doelen gebeurd spelenderwijs en vaak in themagroepjes. Zo hebben we bijvoorbeeld een dorp van doosjes gemaakt bij het thema ‘beter leren overleggen’, hebben we geoefend met jongleren bij het thema ‘uitdagingen aangaan’ en werd het thema ‘beter leren voetballen’ afgesloten met een voetbaltoernooi met ouders.

Activiteiten

Er is elk dagdeel ook veel ruimte om allerlei verschillende activiteiten te doen. Zo kan je sporten in de gymzaal, wat moois maken in de houtwerkplaats, timmeren in het huttendorp, knuffelen met de dieren, wat zaaien in je eigen tuintje, paardrijden, skelteren, spelen in de zandbak en springen op de trampoline.


Elke schoolvakantie maken we een leuk programma met allerlei verschillende activiteiten zoals lasergamen, broodjes boven een kampvuurtje bakken, een buikglijbaan in de zomer, slijm maken of iets moois maken met de houtbrander.

Individuele begeleiding en PMT

Naast groepsbegeleiding bieden wij ook individuele begeleiding aan. Dit kan gaan om individuele begeleiding aan kinderen voor wie het niet haalbaar is om de hele dag in een groep te functioneren. Maar ook om individuele begeleiding voor bijvoorbeeld het aanleren van emotie-regulatievaardigheden, psycho-educatie of leren omgaan met een vol hoofd. Een speciale vorm van individuele begeleiding die wij aanbieden is psychomotorische therapie. In de gymzaal wordt er door middel van sport en spel stilgestaan bij wat je denkt, doet en ervaart. Dit wordt gebruikt om je te leren hoe je om kan gaan met bijvoorbeeld spanning of boosheid. Je leert door te doen.

Ouderbegeleiding

We vinden het erg belangrijk dat ouders en verzorgers betrokken zijn bij de begeleiding die wij geven. Ouders/verzorgers kunnen bijvoorbeeld thuis meelezen met de rapportages die gemaakt worden en regelmatig organiseren we activiteiten waarbij ook ouders/verzorgers worden uitgenodigd. Soms hebben ouders vragen over de opvoeding of vinden ze het fijn als er meegekeken wordt hoe datgene wat op de boerderij geoefend is thuis toegepast kan worden. We kunnen dan, vaak in samenwerking met Eck-stra begeleiding, ouderbegeleiding bieden.

Scroll naar top